Folkvangr
Velen hebben gehoord van Valhalla, het hiernamaals van de Vikingen, waar ze alleen door mochten als ze een nobele dood stierven in de strijd. Maar wist u dat Walhalla slechts de plaats is waar de helft van deze gevallen krijgers naartoe werden gestuurd?
In Folkfangr werd de andere helft van degenen die in de strijd sneuvelen gestuurd om te verblijven. Dit was Freya’s rijk in Asgard. Er wordt gezegd dat van de krijgers die eervol zijn gesneuveld in de strijd, Freya de eerste keus heeft om te kiezen uit de gevallenen.
Ieder die door Freya wordt gekozen zal haar vergezellen in Fólkvangr. Iedereen die door Odin zijn geselecteerd kunnen het Walhalla binnengaan. Beide worden beschouwd als nobel en begeerd lot onder Viking-krijgers.
Dit zijn slechts twee van de twaalf rijken van Asgard. Gewone mensen onder de Noordse gemeenschappen zouden de rest van hun dagen in Hel zwoegen.
Hildisvini
Freya wordt vaak vergezeld door haar trouwe zwijn Hildisvíni. Hij is vaak afgebeeld op schilderijen van kunstenaar Lorenz Frølich. Freya aait en knuffelt het zwijn dan meelevend. In sommige legendes wordt Hildisvíni ervan verdacht de vermomde echtgenoot van Freya te zijn.
In de Poëtische Edda vermomt Freya haar beschermeling, Óttar, als het zwijn Hildisvíni. In het gedicht berijdt Freya het zwijn om de zieneres Hyndla te ontmoeten, die ze vervolgens overtuigt om Óttar de informatie te vertellen die hij zoekt.
Het is onduidelijk of Hildisvíni zijn eigen entiteit is of dat er verschillende mannen rond paraderen als hetzelfde zwijn om te proberen dicht bij Freya te komen. Toch lijkt het gelukt te zijn.
Meer mysterie achter Freya’s oorsprong
Terwijl sommigen Freya en Frigg erkennen en aanbidden als twee afzonderlijke godinnen. Is er enige ondubbelzinnigheid in oude teksten. Freya kan ruwweg worden vertaald met de titel “Dame”. Men kan zo ver gaan om aan te nemen dat haar naam, wanneer gebruikt in bepaalde contexten, eigenlijk een eretitel was en helemaal niet naar een afzonderlijke godin verwees.
Vrijdag, ook bekend als Frigg’s Day. Lijkt door moderne beoefenaars ook als Freya’s Day te zijn aangenomen, wat geloofwaardigheid verleent aan het idee dat de twee één en hetzelfde zijn.
Er is niet veel bekend over Freya’s echtgenoot, Óðr, die vaak afwezig is. Er zijn zelfs vertolkingen van de godin die gouden tranen vergiet terwijl ze op zijn terugkeer wacht. Zoals gezegd, geloven sommigen ook dat Óðr zijn vrouw overal vergezelt, zij het dat hij is veranderd in een zwijn.
Sommige historici vermoeden dat Óðr in feite Odin in vermomming is, wat zou verklaren waarom hij altijd zijn ‘Afwezig-bericht’ laat zien.
De godin van seks
Freya was een zeer seks-georienteerde godheid en was misschien zelfs polyamorous, gebaseerd op enkele van haar andere legendes.
Ze heeft ook geslapen met mensen als haar broer, (Freyr) en de beroemde vier dwergen in vier nachten in ruil voor haar krachtige ketting, de Brisingamen. Haar seksuele stoeien is vaak genoemd door een paar Aesir (Loki).