De godin Freya in geschiedenis en mythe:
We weten uit graven die zijn ontdekt in Birka, Zweden, dat Viking-vrouwen vaak hetzelfde respect kregen als mannen en opmerkelijke posities bekleedden in zowel de politiek als de strijd. We zien dat deze thema’s in de Noorse mythologie parallel lopen met de goddelijke aanwezigheid van Freya, die naast Odin regeert in Asgard en even veel wordt vereerd.
Maar geleerden weten dat dit niet altijd het geval was. In het begin waren er twee stammen van goddelijke wezens: de Æsir en de Vanir.
De Æsir, geregeerd door Odin, waren hemelse wezens die heerschappij voerden over oorlog en macht. De Æsir woonden in de hal van het Walhalla, maar waren in een eindeloze oorlog met hun tijdgenoten, de Vanir. De Vanir, afkomstig uit Vanaheimr, hield toezicht op zaken als vruchtbaarheid, cultivatie, wijsheid en waarzeggerij.
Freya en haar broer Freyr waren beiden van de Vanir. Gegijzeld door de Æsir in een van de vele oorlogen. Vaak werden gijzelaars uitgewisseld als blijk van goede wil en kregen ze eer- en machtsposities in hun nieuwe huizen, als een vorm van alliantie.
Tijdens de oorlog werd Freya aangevallen in de hal van Odin. Daar werd ze met een speer doorboord en verbrand op een brandstapel. Volgens het Oudnoorse gedicht, de Völuspá, stierf de godin drie keer en werd ze drie keer herboren. Hoewel aangeduid met de naam Heidr en Gullveig in de Völuspá, is de mening dat dit Freya in vermomming was, of dat de godin werd hernoemd na haar wedergeboorte en inductie in de Aesir.
Ondanks moord, bloedige veldslagen van beide kanten, eindigde de Aesir-Vanir-oorlog uiteindelijk. Freya, Freyr en hun verwanten werden ereleden van de Aesir.